شهرکرد- حمایتهای مالی در کنار ایجاد روحیه باور و اعتماد به فعالیت شرکتهای دانشبنیان بومی مطالبه و دغدغه جدی فعالان حوزه فناوری و دانشبنیان چهارمحال و بختیاری است که بیشک تحقق این موضوع میتواند ایدههای علمی را بارور و تبدیل به تولید و محصول کند.
خوشه نیوز ، شرکتهای دانشبنیان، کسب و کارهای دانشمحوری هستند که با هدف تبدیل دانش و پژوهشهای علمی به کالا و خدمات و ثروت شکل گرفتهاند.
در واقع فعالیت این شرکتها موجب رشد علم و گسترش اختراع و نوآوری و توسعه در زمینه فناوریهای نوین و پیشرفته شده است و در نتیجه به افزایش ثروت منجر میشود از این رو ، شرکتهای دانشبنیان نقش مهمی در رشد تولید و اشتغالآفرینی برای جوانان و نخبگان در جامعه دارند.
وقتی دانش و نوآوری در جریان تولید اثرگذار باشد ، یعنی محصول با دانش و فناوری، ارزش بالاتری پیدا میکند و محصول دانشبنیان تولید میشود که برای این نوع تولید و توسعه محصول نیاز به نیروی انسانی متخصص، تحصیلکرده و نخبه وجود دارد.
وقتی دانش وارد تولید یا خدمات شود، ارزش افزوده ایجاد میکند و این در واقع موجب ایجاد ارزش افزوده در اقتصاد میشود به همین دلیل و با توجه به نیاز فعلی اقتصادی کشور و ظرفیت نیروی انسانی، دانشبنیان کردن تولید برای کشور یک اولویت است.
آخرین وضعیت شرکتهای دانشبنیان استان
در چهارمحال و بختیاری تعداد شرکتهای فناور و دانشبنیان از ۱۴۰ شرکت طی سالهای گذشته به ۲۱۰ شرکت در حال حاضر افزایش یافته است.
از این تعداد ۷۰ شرکت، مجوز از معاونت علمی و فناوری رییسجمهور دارند و در مجموع حدود ۹۰۰ نفر جوان نخبه، مستعد و کارآفرین از قشر تحصیلکرده دانشگاهی در این شرکتها مشغول کار و فعالیت هستند.
رییس پارک علم و فناوری چهارمحال و بختیاری در تشریح آخرین وضعیت شرکتهای دانشبنیان استان گفت: سالانه ایدههای متعددی از سوی شرکتهای فناور و دانشبنیان استان تجاریسازی میشود به طوری که در سال گذشته ۱۳۰ ایده به محصول تبدیل شد.
اسماعیل پیرعلی افزود: بخشی از صادرات ثبت شده در استان نیز مربوط به شرکتهای دانشبنیان است به طوری که طی سال گذشته ۶۰۰ میلیارد ریال محصول دانشبنیان از استان صادر شد.
وی گردش مالی شرکتهای دانشبنیان استان را حدود سه هزار میلیارد تومان(سه همت) اعلام کرد و گفت: با اعطای تسهیلات، اتصال شرکتها به بازارهای فروش، حضور در نمایشگاهها و معرفی محصولات استان تلاش خود را بر حمایت از شرکتها متمرکز کردهایم.
رییس پارک علم و فناوری چهارمحال و بختیاری با اشاره به ورود شرکتهای دانشبنیان به زنجیره ارزش تولید ماهیان سردآبی، بادام و گز اظهار داشت: درصددیم در فراوری و ورود فناوری نسبت به افزایش کمی و کیفی این محصولات ورود فعالانهای داشته باشیم.
پیرعلی برگزاری و حمایت از ایدهشوها و بوتکمپها را از مهمترین رویکردهای سالجاری پارک علم و فناوری در حمایت از فعالیتهای فناورانه و دانشبنیان در استان برشمرد و گفت: مولدسازی صنایع راکد استان، جذب تسهیلات و جذب سرمایهگذار بخش خصوصی و برپایی نمایشگاه فن بازار از دیگر برنامههای در دستور کار قرار دارد.
با این وجود اگرچه شرکتهای فنارو و دانشبنیان طی سالهای اخیر از حمایتهای قابل توجهی برخودار شدهاند و مسیر رشد و توسعه آنها هموارتر شده است اما با این وجود برخی چالشها و دغدغهها همچنان مانعی برای شکوفایی بیش از پیش این شرکتها شده است.
تسهیلاتی برای فعالیتهای نرمافزاری داده نمیشود
یکی از فعالان عرصه دانشبنیان استان به چالشها این حوزه اشاره کرد و گفت: طی سالهای گذشته بیشتر تسهیلات در نظر گرفته شده برای شرکتهای دانشبنیان به حوزه سختافزاری اختصاص یافته و برای شرکتهایی که در عرصه نرمافزار و تولید محتوا فعالیت دارند ردیف بودجهای دیده نشده است.
معصومه خاشعی مدیرعامل شرکت فعال در حوزه نرمافزار کامپیوتر افزود: فعالیت شرکت ما بر تولید محتوای آموزشی هدفمند در رده سنی کودک و نوجوان در قالب نرمافزار و انیمیشنهای اختصاصی متمرکز است.
وی تصریح کرد: این شرکت از سال ۱۳۹۱ به طور جدی فعالیت خود را آغاز کرده است و در حال حاضر ۱۰ تا ۱۲ نفر هسته اصلی دارد و با ۷۰ نیرو نیز به صورت پروژهای در ارتباط است.
این فعال دانشبنیان به اهمیت فعالیتهای رسانهای به صورت تخصصی اشاره کرد و گفت: به سبب شرایط خاص و ویژه کشور نیاز به فعالیتهای رسانهای تخصصی و کارشناسی شده داریم و این در حالی است که نبود وجود قانون و دستورالعمل مشاغل مربوط به سیاستگذاری رسانهها و تولید محتوا در برنامه بودجهای کشور سبب شده تا فقط به فعالیتهای سختافزاری تسهیلات داده شود و از حوزه نرمافزاری غفلت شود.
خاشعی یادآور شد: سیستم بانکی هم عنوان میکند که پرداخت تسهیلات در حوزه فناروی و رسانه تعریف نشده است و برای پرداخت به متقاضیان با مشکل روبرو هستند.
وی با اشاره به اینکه پارک علم و فناوری در حمایت از شرکتهای دانشبنیان عملکرد خوبی داشته است اما به طور کلی در سطح کلان، در حوزه نرمافزار و رسانه هدفگذاری عمیقی برای سرمایهگذاری و پرداخت تسهیلات انجام نشده است و این یک چالش ملی بوده و تنها مبتلابه استان ما نیست.
نیاز به تامین سرمایه در گردش
یکی دیگر از فعالان شرکتهای دانشبنیان نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا تامین سرمایه در گردش را چالش جدی این حوزه عنوان کرد و گفت: اگر چه اعتقاد من بر این است که شرکتی که نتواند سرمایه لازم برای راهاندازی کسب و کار خود تامین کند بهتر است که این مسیر را ادامه ندهد چون در آینده با چالشهای بسیاری روبرو می شود اما با این وجود هر شرکتی در ابتدای امر به تسهیلات و حمایت های مالی نیاز دارد.
محمدجواد جعفری مدیرعامل شرکت فعال در حوزه تولید سیستمهای دزدگیر اماکن مبتنی بر اینترنت اشیاء عنوان کرد: برای تامین سرمایه در گردش و تولید اولیه نیاز به حمایتهای مالی وجود دارد اما دریافت تسهیلاتی که برای این بخش درنظر گرفته می شود سخت و زمانبر است.
وی تعداد اشتغال این شرکت را سه نفر اعلام کرد و گفت: بیشتر فعالیت این شرکت به صورت برونسپاری است.
این فعال دانشبنیان تصریح کرد: مطالبهای که در این خصوص وجود دارد اینست که برای شرکتهای نوپا در تامین سرمایه در گردش و اعطای تسهیلات همکاری بیشتری انجام گیرد و فرایند دریافت تسهیلات، تسهیل شود.
حمایت مالی؛ مهمترین عامل توسعه فعالیتهای دانشبنیان
یکی دیگر از فعالان شاغل در شرکتهای دانشبنیان استان مهمترین دغدغه و مطالبه خود را حمایتهای مالی برشمرد و گفت: بیشتر شرکتهای فعال در پارک علم و فناوری استان به لحاظ نیروی انسانی متخصص، توانمندی و دانش از سطح بالایی برخوردارند و مشکلی در این خصوص وجود ندارد اما آنچه در این میان بسیار مهم است، حمایتهای مالی است.
سیده زهره آزاده مدیر اجرایی شرکت فعال در حوزه تولید مواد تخصصی کشت و تغذیه گلخانه و تولید بذرهای اصلاح شده سیبزمینی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: بزرگترین و اصلیترین چالش کارآفرینی در کشور به جز مسائل مدیریتی و تیمی، مباحث مالی است.
وی با اشاره به اینکه این شرکت دانشبنیان از سال ۱۴۰۲ فعالیت خود را آغاز کرده است تصریح کرد: در دوره رشد مقدماتی قرار شد که مبلغ ۳۰۰ میلیون ریال تسهیلات در اختیار ما قرار داده شود که تاکنون موفق به دریافت آن نشدهایم با این وجود به طریق دیگری از سوی پارک علم و فناوری به بانک معرفی شدیم و بخشی از نیاز مالی خود را از این طریق تامین کردیم.
این فعال دانشبنیان تاکید کرد: انتظار میرود فرایند پرداخت تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان تسهیل شود و از سوی دیگر ارگانها و دستگاهها نیز حمایتهای واقعی از شرکتهای دانشبنیان داشته باشند.
آزاده افزود: بسیاری از شرکتهای فناور و دانشبنیان ایدههای خوبی دارند که اگر از آنها حمایت شود و به مرحله تولید محصول برسد برخی از نیازهای استان و کشور را میتواند پاسخ دهد اما به سبب اینکه از توان مالی خوبی برخوردار نیستند از ادامه راه باز میمانند.
وی با اشاره به حمایتهای پارک علم و فناوری از شرکتهای دانشبنیان یادآور شد: حمایتهای خوبی نظیر تامین دفتر اختصاصی و فضای کارگاهی از سوی پارک دریافت کردیم اما بیشک برای توسعه و گسترش فعالیتها به حمایتهای مالی و تسهیلات بانکی نیاز بیشتری پیدا میشود.
استان به فعالان دانشبنیان خود اعتماد کند
یکی دیگر از فعالان فناور و دانشبنیان استان که در زمینه تولید آبنماهای موزیکال در استان فعالیت دارد نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا گفت: اگر چه از حمایتهای خوبی از سوی پارک علم و فناوری برخوردار شدیم اما محصولات تولیدی ما از سوی دستگاههای استانی حمایت نمیشود و باور به شرکتهای دانشبنیان بومی در استان به خوبی شکل نگرفته است.
مهدی کریمیپور دهکردی افزود: سازههایی که ما در شرکت خود تولید میکنیم قابل رقابت با تولیدات استانهای دیگر است اما دستگاهها و نهادها ترجیح میدهند با شرکتهای خارج از استان همکاری داشته باشند.
وی تصریح کرد: شرکت ما، تنها شرکتی است که به طور تخصصی در حوزه تولید آبنما فعالیت دارد و در کنار آن سفارش از کشاورزان، باغداران و دستگاههای اجرایی در خصوص سیستمهای گرماساز برای جلوگیری از سرمازدگی باغات قبول میکنیم از همین انتظار میرود شهرداریها و دیگر نهادهای مرتبط همکاری بیشتری با این شرکت داشته باشند.
چهارمحال و بختیاری با ۱۲ شهرستان دارای بیش از یک میلون نفر جمعیت است.
برای مشاهده اخبار صنعت ومعدن روی لینک کلیک فرمایید . همچنین برای اطلاع از اخرین خبرهای صنایع غذایی ومواد اولیه