افتتاحیه با همهمه نمایشگاه بین المللی آرد و نان در حضور وزیر/ نمایش فناوری های روز همزمان با شکستن طلسم ۳ ساله تغییر نرخ نان
علیرضا صفاخو:
می گویند عطر نان که میپیچد، اگر گرسنه هم نباشید، اگر رژیم غذایی سخت برای کاهش وزن داشته باشید یا اصلا یک پرس چلوکباب سلطانی هم که خورده باشید، دلتان میخواهد یک تکه نان با پنیر لقمه بگیرید و بخورید. در یک کلام، معجزه نان در عطر و طعم آن نهفته است. به همین دلیل هم هست که هر وقت از دم نانوایی عبور می کنید، گرسنه میشوید و دلتان هوس نان میکند. اگر این عطر و طعم را با گرسنگی اول صبح گره بزنید، خواهید دید نان، معجزه صبحگاهی است و هر لقمه آن جان تازهای در رگهای بدن میدهد. از ظهر پنج شنبه دیروز در حالی که سوز سرمای پاییزی در محوطه نمایشگاه بین المللی تهران در نوردید، خنکای پاییزی و هوای پاک شده تهران از جولان آلودگی های روزمره، فرصت خوبی را فراهم کرد تا بازدیدکنندگان نمایشگاه نان که با برگزاری نمایشگاه لوازم خانگی همزمان شده است، فرصت یابند تا نان های خوش پخت عرضه شده با بهبود دهنده های جدید آرد و همچنین فناوری های سخت افزاری ماشین های روز بومی و جهانی هوس نوستالژیک نان ایرانی باب طبع او را به معرض نمایش گذارند و حس و حال خوش مراجعه در گذشته های نه خیلی دور را به نانوایی ها برای تهیه نان دلخواه بیدار کنند.
ازدحام کم سابقه فعالان صنعت آرد و نان هنگام افتتاحیه در جایگاه تعبیه شده برای بریدن روبان افتتاح مراسم، اگرچه از منظری توی ذوق عکاسان و خبرنگارانی می زد که در پی شکار صحنه با لوگوی طراحی شده برگزاری یازدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت آرد و نان ایبکس ۲۰۱۷ بودند، اما زمانی تاسف بارتر شد که در بدو ورود وزیر صنعت، معدن و تجارت به سالن شماره ۸، صدها غرفه دار یا افراد غیرمرتبط، بدون ملاحظه وزیر و لزوم تمرکز داشتن وی در تعامل با مدیران نمایشگاه، حلقه جدایی بزرگی را میان وزیر مشتاق معاشرت حضوری با غرفه داران و چه بسا خبرنگاران پرشماری که در روز تعطیل رسانه ای اقبال خود را به اطلاع رسانی از صنعت آرد و نان و دفاع از حقوق این صنعت نشان داده بودند، بکشند. ازدحامی که به همراه دویدن های گاه و بیگاه از این غرفه به آن غرفه و حتی لگد مال شدن برخی بازدیدکنندگان از همه جا بی خبر! منجر به این شد تا سید محمدرضا مرتضوی، مدیر برگزار کننده نمایشگاه که از جانبازان جنگ تحمیلی است و علی القاعده باید همراه وزیر می توانست میزبان وی در حین بازدید از غرفه های هدف گذاری شده نمایشگاه باشد، در این همراهی ناکام بماند. تا آنجا که وی در نشست خبری بعد از خلوت شدن نمایشگاه که از سوی مسوول ستاد خبری نمایشگاه تدارک دیده شد، از وزیر صنعت بابت شدت ازدحام مطالبه کنندگان دغدغه هایی که البته می شد در شرایط مساعد و با مراعات شخصیت حرفه ای خود تولید کنندگان مهیا شود، رسما عذرخواهی کرد.
وزیری که در فشار ازدحام کنندگان، در گفت و گویی با شرایط سخت با دوربین صدا و سیمای جمهوری اسلامی و نه سایر خبرنگاران که به پاس حفظ حرمت خود از همهمه شدید و کم سابقه در غرفه “نان سحر” برای وزیر پرهیز کرده بودند، از کاهش مداخله دولت در صنعت گندم، آرد و نان خبر دهد و از وزارت جهاد کشاورزی نیز بخواهد در تولید محصولات استراتژیک، قیمت را به نرخ جهانی نزدیک کند.
محمد شریعتمداری با بیان اینکه در چهار سال گذشته و نیز در ماه های اخیر دولت دوازدهم تلاش کردیم یک حرکت جدید در توسعه گندم، آرد و نان داشته باشیم، گفت: تلاش ما این بوده که میزان مداخله دولت در این امر را کاهش دهیم و فراهم کنیم.
وی با اشاره به اینکه زمینه این کار از دولت یازدهم آغاز شده و تصمیم گیری در حوزه مسائل مربوط به گندم، آرد و نان تا جایی که مقدور بود از سوی دولت به فرمانداری ها و اتحادیه های صنفی ذی ربط در هر استان واگذار شده است، افزود: کوشیده شد تا اختیارات بیشتری برای تصمیم گیری در زمینه مسائل مربوط به این صنعت داشته باشند و من فکر می کنم این حرکت راه حلی برای توسعه همه جانبه صنعت مذکور خواهد بود.
وزیر صنعت در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه خرید تضمینی گندم یکی از مهم ترین برنامه هایی است که دولت طی این سال ها به آن اهتمام کرده است، افزود: سیاست خرید تضمینی گندم را در کشور ادامه می دهیم، اما از طرف دیگر وزارت جهاد کشاورزی نیز با کمک به ارتقای بهره وری بیشتر محصولات استراتژِیک، قیمت ها را به نرخ جهانی نزدیک کند.
مدیر برگزار کننده نمایشگاه در نشست خبری بعد بازدید وزیر صنعت از محمد شریعتمداری بابت شدت ازدحام مطالبه کنندگان رسما عذرخواهی کرد. این مقام مسئول در وزارت صنعت با بیان اینکه طی سه سال گذشته در حوزه نان نظارت کافی در سطح کشور اعمال نمی شد، گفت: به همین دلیل ستاد تنظیم بازار بر نظارت بیشتری فرمانداری ها و اتحادیه های صنفی در کشور تاکید کرد و تعیین نرخ را به اتحادیه های صنفی و اتاق های اصناف با هماهنگی فرمانداران در سراسر کشور واگذار کرد. آنچه که آنجا تصمیم گرفته شد این بود که حداکثر سقف مجاز از سه سال گذشته که قیمت نان در سراسر کشور توسط اتحادیه ها و فرمانداری ها تعیین شده بود هر سال بیشتر از ۵ درصد نباید باشد، اما متاسفانه بسیاری از مراکز تولید ما در این سال ها بدون قیمت مصوب افزایش حداقلی را اعمال کرده بودند و آنچه که ستاد تنظیم بازار به آن تاکید دارد، این است که از زمان تعیین قیمت مصوب در سه سال گذشته بیش از ۵ درصد در هر سال در هیچ کدام از نقاط کشور با مجوز فرمانداران، اجازه افزایش نرخ ندارند و این اختیار به اتاق های اصناف و اتحادیه های صنفی در سراسر کشور واگذار شده که با هماهنگی فرمانداری ها نسبت به انجام این کار اقدام خواهند کرد.
شریعتمداری اضافه کرد: اتاق های اصناف و اتحادیه های صنفی باید بر مجموعه ۸۰ هزار واحد صنفی در کشور نظارت کافی را اعمال کنند تا این هدف محقق شود.
یازدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت آرد و نان که شواهد حاکی از تغییرات مثبت رخ داده نسبت به ادوار گذشته است، از دوم تا پنجم آذرماه در نمایشگاه بین المللی تهران و از ساعت ۹ تا ۱۷ در حال برگزاری است. این نمایشگاه با حضور ۱۷۷ شرکت داخلی و خارجی از ۱۱ کشور جهان در حال برگزاری است.