مرکز تولید نان سالم با آرد کامل در محوطه بازار گیاهان دارویی در راستای فرهنگ سازی برای تولید و توزیع غذاهای سالم در استان اصفهان افتتاح شد.
شهرداری اصفهان در راستای فرهنگ سازی برای تولید و توزیع غذاهای سالم در استان با همکاری جمعی از متخصصان تغذیه، مرکزی را در محوطه بازار گیاهان دارویی به امر تولید نان سالم با آرد کامل اختصاص داده که در آستانه ماه رمضان افتتاح با حضور جمع زیادی از پزشکان و متخصصان طب سنتی اصفهان افتتاح شد.
بنا بر این گزارش، این نانوایی سنتی بر اساس آخرین استانداردهای علمی و فنی فعالیت خواهد داشت و فقط با آرد کامل نان پخت میکند که مهم ترین محصولات آن نان سبوس دار با آرد کامل و نان جو است که در ایام ماه رمضان هر روز موجود است.
خواجه، رئیس مرکز آموزشی – پژوهشی نان خواجه هدف اصلی مرکز نانوایی بازار گیاهان دارویی را موارد ذیل برشمرد:
۱- احیاء نان سبوسدار با آرد کامل
۲- احیای نان جو معمولی وجو دوسر و جو خالص
۳- پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر به کمک نانهای پرفیبر و کمنمک
۴- تولید نان بدون گلوتن (بیماران سلیاکی) و پی کی یو (بیماران مبتلا به فنیل کتونوری)
۵- تولید نان بینمک برای افراد پرفشار
۶- تولید میانوعدههای شیرین و سالم با آرد کامل
۷- تولید نان های ارگانیک و طبیعی از گندمهای سم پاشین شده با آب قلیایی و نمک دریاچه
۸- تولید نان با خمیر ترش طبیعی و حذف افزودنی های شیمیایی
۹- کارآفرینی از طریق آموزش تخصصی اصول فنون نانوایی به جویندگان کار و تربیت نانوایان فنی و آموزشدیده
۱۰- غنیسازی نان با افزودنی های گیاهی مثل رازیانه، سیاه دانه، شنبلیه، کنجد، زیره و…
وی درباره مزیت رقابتی (علت برتری نانهای این مرکز نسبت به سایر نانوایی های سنتی) نانوایی بازار گیاهان دارویی نیز افزود: حدود ۷۵ هزار نانوایی در کشور احداث شده است که ۹۵ درصد آنها سنتی هستند (۴۰ درصد لواش، ۲۴ درصد تافتون و ۲۵ درصد بربری و پنج درصد سنگک) که طی ۴۰ سال گذشته به دلیل علاقه دولت به رواج نان صنعتی و بی اعتنایی به نانهای سنتی، رو به قهقرا رفته و روزبهروز کیفیت شان کمتر و ضایعاتشان بیشتر شده است.
خواجه با بیان اینکه میزان ضایعات نان گاهی از مرز ۵۰ درصد نیز فراتر رفته که در سال ۸۸ انتقاد رهبری را نیز برانگیخت تا آنجا که ایشان فرمودند باید ضایعات نان را بهعنوان یک عیب ملی تلقی نمایید. جالب آن که در اظهار نظری جالب یکی از مسئولان پژوهشکده غله کشور، چندی پیش ادعا کرد مردم هرچه نان نخورند، سالم ترند!
وی مهمترین ایرادهای برشمرده توسط پژوهشکده غله کشور به نانهای سنتی را نیز شامل موارد ذیل برشمرد:
۱- کوتاهی زمان تخمیر (زمان خواب خمیر ۲۰ دقیقه)
۲- کوتاهی زمان پخت (زمان پخت نان ۲۰ ثانیه)
۳- استفاده از جوش شیرین و جوهر قند
۴- استفاده از آردهای سفید قنادی و فانتزی در نانهای سنگک و لواش و تافتون
۵- نازکی بیش از حد نان
۶- تابش شعله مستقیم روی نان
۷- ضعف بهداشت فردی و محیطی
۸- کوچک بودن نانوایی و نبود فضای کافی برای استراحت خمیر
۹- سوختگی، نپختگی، خمیرشدگی، سفت شدگی، کپک زدگی و ضایعات زیاد نان
۱۰- ناواردی و آموزشندید گی نانوایان
خواجه در پایان با بیان اینکه اصفهان به عنوان پیش قراول طرح بهینه سازی نانهای سنتی و پرچمدار تولید نان کامل در کشور توانسته همه معایب نانهای سنتی رابر طرف سازد و نانی تولید کند که مورد تقدیر سازمان بهداشت جهانی نیز قرار گیرد، تصریح کرد: مرکز آموزشی – پژوهشی نان خواجه اصفهان این مسئولیت خطیر را به دوش کشیده و توانسته با تربیت و آموزش تعداد زیادی نانوای متخصص و فنی کیفیت نان استان را متحول سازد که آوازه جهانی پیدا کرده و تمجید کارشناسان سازمان بهداشت جهانی را نیز برانگیخته است.
به همین منظور اصفهان از طرف پژوهشکده غله وزارت صنعت، معدن و بازرگانی بهعنوان پایتخت نان کشور نام گرفته است و ما در صدد هستیم به کمک نهادهای مدنی مثل شهرداری اصفهان، معایب نانهای سنتی را برطرف سازیم.